Edirne kırmızısı ve gülü dünyaya açılacak

Posted by

Üniversitelerin başarılı olduğu ya da rekabet üretebildiği alanlara daha fazla yönelmesini desteklediklerini ifade eden Özvar, TÜ’nün de bu alanlarından birinin “Edirne kırmızısı” bitkisi olduğunu belirtti. Üniversitede bazı öğretim elemanlarının Edirne kırmızısı üzerinde yaptığı çalışmalarla sanayi ve endüstriye dönüşebilecek çalışmaları başlattığını anlatan Özvar, şöyle konuştu:

“Tekstil, sanayi, kimya, sağlık, kozmetik ve diğer alanlarda Edirne kırmızısının dünyaya ve ülkemize tanıtılmasını arzu ediyoruz. Kuracağımız bu araştırma ve uygulama merkeziyle Edirne kırmızısı üzerine yapılan çalışmalar çok daha kaliteli hale gelecek, çok daha fazla sayıda bilim insanı bu alanda çalışmaya başlayacak. Üniversitelerin üzerine düşen önemli misyonlardan birinin bulundukları bölgenin ekonomik, sosyal, teknik potansiyeli yüksek özelliklerini, vasıflarını bilimsel araştırmalarla gün yüzüne çıkarmak, onu sanayiye, topluma kazandırmak olmalı. Bu bakımdan üzerinde konuştuğumuz Edirne kırmızısı da inşallah bu bakımdan üniversitemizin gayretleriyle ülke ekonomisine kazandıracağımız önemli bir ürün haline gelecek. 

MERKEZLER BU YIL AÇILACAK
Edirne kırmızısının yanı sıra Edirne gülü üzerine de bir araştırma ve uygulama merkezi kurulacak.  Merkez gülün yetiştirilmesi, ürün elde edilmesi ve bu ürünlerin sanayiye kazandırılması gibi bir amaçla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Her iki araştırma uygulama merkezinin de bu yıl içerisinde kurulmasını istiyoruz. Trakya Üniversitemiz bize başvuruda bulunacak. Biz de belirli bir bütçeyle desteklenen bu tekliflerin hayata geçmesini temin edeceğiz. Dolayısıyla Trakya üniversitemiz artık yeni yollar, yeni araştırma alanları üzerine ihtisaslaşmak üzere ülkemizin yükseköğretim ile bilim ve teknoloji kapasitesine önemli katkılar sağlayacak.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir