Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Balıkesir’de bulunan Akçay Sulak Alanı’na her gün kaçak çöp, hafriyat döküldüğünü, kaçak temeller ve yol çalışmaları yapıldığını duyurdu. Buna yönelik change.org’da bir imza kampanyası başlatan dernek, açıklamasında flamingolara ve çok sayıda bitki türüne ev sahipliği yapan bu alanın koruma altına alınmasını ve kaçak faaliyetlerin sona ermesini istedi. Çalışmaya bölgede bulunan birçok ekoloji örgütü de destek sunarak, açıklamaya imza attı.
Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, 2021’de de aynı sorun ile karşılaştıkları ve yine kampanya yaptıkları aktarılan açıklamada, “Başladığımız mücadelede güçlü adımlar attık, sesimizi duyurduk ve mücadeleyi başardık. Şimdi, daha da büyük bir adım atma zamanı geldi. 37 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek başlattığı kampanya sayesinde, Akçay Sulak Alanı’nın 48 hektarlık bölümüne Mutlak Koruma Alanı ve Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan statüsü kazandırdık. Bir kısmı nitelikli korum alanı, bir kısmı da sürdürülebilir koruma alanı olarak tescil edildi. Ancak, bu sadece başlangıçtı” denildi.
‘TÜM ALAN KORUMA ALTINA ALINMALI’
Henüz tescil edilmemiş alanların tümünün tescil edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Tescilli alanların korunabilmesi için Yönetim Planı hazırlanması ve uygulanmasına ihtiyaç var. Çünkü Akçay Sulak Alanı, kaçak çöp, hafriyat dökümü, kaçak temeller ve yol çalışmaları gibi faaliyetlerle her gün daha fazla kirlenmekte, insan baskısının yüksek olması sebebiyle sulak alan ekosistemi her geçen gün giderek daralmaktadır. Şimdi sıra, 148 hektarlık alanın tamamını korumakta. Akçay Sulak Alanı’nın tamamının Mutlak Koruma Altına alınması ve bu değerli alan için bir Yönetim Planı hazırlanması çalışmalarının derhal başlatılması için birlikte hareket etme zamanı geldi” ifadeleri yer aldı.
ALANIN ÖZELLİĞİ
Akçay Sazlığı ve Sulak Alanı’nın özelliklerinden bahsedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“1294 hayvan ve bitki türüne beslenme ve barınma alanı sağlamaktadır. Türkiye’deki toplam kuş türünün yüzde 34’ü olan 165 kuş türü alanda görülmüş ve kayıt altına alınmıştır. Bu türlerin 111’i Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek Liste II Mutlak korunacak hayvan türleri listesinde yer almaktadır. Ramsar kriterlerine göre ise nesli küresel ölçekte ve Avrupa ölçeğinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türler burada yaşamaktadır. Küresel ölçekte nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan Yılan balığının beslenme ve barınma alanıdır. Önemli bir karbon yutak alanıdır. Bölgemizde temiz su kaynağı sağlamakta ve sellerin etkisini azaltmakta.”
(HABER MERKEZİ)